Erland Dahlgren

Bispberg har fött upp en rikskändis, kyrkosångaren och kraftkarlen Erland Dahlgren.
Läs hans livs historia här.

Under 1920-talet blev en ung man från Dalarna vida känd för sina väldiga kroppskrafter. Han hette Erland Dahlgren och var född i Bispberg 1902. I tidiga tonår började han som arbetare i gruvan. Kraftkarlarna Siljansnäs-Anders och Norrlands-Björnen var idoler bland de unga gruvarbetarpojkarna i Bergslagen.

– Jag var i 18-årsåldern när jag greps av kraftsporten, berättar Erland Dahlgren i en tidningsintervju 1962. Jag beslöt att successivt bygga upp min kropp och styrkan kom också!

Ryktet om den urstarke gruvarbetarpojken spreds och det blev folkparksturnéer och uppträdanden i revyer runt om i Mellansverige. Han utkämpade brottningsdueller och kraftprov med andra starka män och Norrlands-Björnen fick lämna mästerskapet ifrån sig till Erland den starke. Men det skulle bli sången Härlighetens morgon och inte de många kraftproven som gjorde Erland Dahlgren känd.

Omkring 1939 besökte han ett stugmöte hemma hos Henning och Alma Karlsson i Vålängarna utanför Säter. Där tog Erland Dahlgrens liv en ny vändning. Det väckte stor uppståndelse i bygden när man fick veta att den populäre artisten blivit frälst!

Efter sin omvändelse lämnade han folkparkslivet och började sjunga i kyrkor och kapell. Han skrev över 100 egna melodier, med texter av bland andra Sven Lidman, Göte Strandsjö, Lennart Thanner och Theofil Engström. Ett 20-tal finns utgivna på Gehrmans musikförlag.

Härlighetens morgon och Erland Dahlgren blev ett begrepp. En gång, när han kom gående på gatan, sprang en okänd man i fatt honom och frågade försiktigt:
– Är inte detta Härlighetens morgon?

Det sägs att sångens tema är hämtat från barndomens gruvmiljö. Efter ett avslutat nattskift i den mörka och fuktiga gruvan möttes gruvarbetarpojken av sommarmorgonens strålande solsken. Kontrasten mellan mörker och ljus påminde om frälsningsupplevelsen – från mörker till ljus! Lennart Thanner skrev texten och Erland Dahlgren melodin.

Det sägs att sångens tema är hämtat från barndomens gruvmiljö. Efter ett avslutat nattskift i den mörka och fuktiga gruvan möttes gruvarbetarpojken av sommarmorgonens strålande solsken. Kontrasten mellan mörker och ljus påminde om frälsningsupplevelsen – från mörker till ljus! Lennart Thanner skrev texten och Erland Dahlgren melodin.

Sedan femton år spelar Allan Nyström 78-varvsskivor med andlig sång i Sveriges Radio P1 på söndagsmorgnarna:

– Härlighetens morgon är en sång som överlevt alla trender och den hör till de mest önskade, berättar Allan. Han menar också att sången var ett lagarbete mellan Lennart Thanner och Erland Dahlgren.

1986–87 hade Sten & Stanley stora framgångar med En sång om kärlek. Den låg på Svensktoppen i 28 veckor, flera veckor som etta. Texten var skriven av Monica Forsberg och melodin var Erland Dahlgrens Härlighetens morgon.

– Vi är uppvuxna med andlig sång och musik, berättar Ebbe Nilsson i Sten & Stanley. Mamma och pappa sjöng ofta i kyrkan. Hemma hörde vi dem öva och sjunga duett. Många av sångerna har följt oss genom åren. Just Härlighetens morgon var en sån sång som man ofta nynnade på. Sången som Sten och Ebbe Nilsson hörde mor och far, Hedvig och Herbert Nilsson i Karlskoga, sjunga i barndomen fick en ny text och nådde en ny publik.

Sten & Stanley sjöng En sång om kärlek första gången i ett norskt tv-program, Tango på Toten, 1986 och det blev omedelbar succé.

Under alla år fortsatte Erland Dahlgren att sköta sin fysik. Han gick en mil och genomförde ett litet gymnastikprogram varje dag. I tusentals möten fick han sjunga sin kända sång.

– Men han tröttnade aldrig på Härlighetens morgon, berättar sonen Göran. Erland Dahlgren dog i Stockholm 1980 men hans sånger lever fortfarande.
 

Artikeln är skriven av Willy Svahn med rubriken Starke Erland och "Härlighetens morgon"
i serien På K-spaning i kyrkans värld,
Tidningen Petrus 2002-02-15